Doorgaan naar hoofdcontent

Autónomo ( = zelfstandige); hoeveel moet je ook al weer betalen en waarvoor?


Er zijn veel mensen op Ibiza die hun bedrijfsactiviteiten voor eigen rekening uitoefenen, als autónomo(a) dus. Toch leven er veel vragen over wat dat is en aan welke verplichtingen je moet voldoen.

Een kort overzicht.
Zelfstandige is een vorm van ondernemerschap. Je hebt bedrijfsactiviteiten, meestal van persoonlijke aard. Je maakt en of verkoopt producten of je levert diensten.
Je stuurt een factuur voor jouw activiteiten. Meestal moet je 21% IVA ( = Spaanse BTW) berekenen over jouw diensten en of verkoop van producten. Soms mag je het lagere tarief berekenen, zoals bij horeca. Soms hoef je geen IVA te berekenen als je bijvoorbeeld officieel medicus bent.
Het begint bij de aanmelding. Je geeft je persoonlijke gegevens door. Natuurlijk moet je een NIE hebben én een Spaanse bankrekening waarvan je maandelijkse bijdrage aan de Social Zekerheid (TGSS) geïncasseerd kan worden. Uiteraard heb je een (tijdelijk) Spaans woonadres. Je kunt niet met terugwerkende kracht aanmelden.
De maandelijkse bijdrage bedraagt de eerste 12 maanden ongeveer €80,- per maand. Daarna is de bijdrage inkomensafhankelijk. Je kunt zelf zien hoeveel dat is als je de rekenmodule gebruikt van de TGSS (https://portal.seg-social.gob.es/.../simuladorRET.../inicio/)
Die bijdrage is voor jouw dekking van de openbare zorg, voor ouderomspensioen en voor diverse bepaalde sociale uitkeringen. Veel mensen sluiten nog een particuliere zorgverzekering, maar is dus niet nodig. Dat is een persoonlijke keuze.

TIP 💡De premie aan de TGSS is aftrekbaar als kosten dus je krijgt er ook belasting over terug! (In Nederland is de zorgpremie NIET aftrekbaar)
⚠️ Belangrijke aandachtspunten:
1️⃣ Als de premie niet geïncasseerd kan worden, omdat er niet voldoende saldo op je rekening staat of omdat je van bankrekening bent veranderd, dan vervalt de korting van de maanden dat er niet geïncasseerd kan worden. Dan is de premie minimaal €300,-.
2️⃣ Als je geen activiteiten meer verricht, geef dit dan direct door, want de incasso van de premie loopt gewoon door. Je moet je namelijk weer afmelden als autónomo(a).
3️⃣ Als je na een korte stop in het eerste jaar toch weer wilt beginnen, krijg je GÉÉN korting meer. Die is vervallen door te stoppen.
4️⃣ Goed om te weten is dat je natuurlijk elk kwartaal je IVA aangifte moet doen (model 303 en eventueel 349) en je voorlopige inkomstenbelasting (IRPF modelo 130) moet aangeven en betalen. Vergeet dat niet!
Meer weten? Neem gerust contact op.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Illegale woning legaliseren?!

Op 24 mei heeft de Govern van de Balearen een wet aangenomen waarin vele maatregelen zijn genomen om administratieve processen te vereenvoudigen. Een van de meest in het oog springende maatregelen voor woningbezitters op Ibiza is het legaliseren van een illegale (delen van de) woning. De wet is in werking getreden op 29 mei 2024. Wat is de kern van de regeling? De regeling is bedoeld om illegale woningen op de “campo” te kunnen legaliseren als de illegale (delen van de) woning verjaard zijn om door de gemeente sancties op te kunnen leggen. Als het gewone “campo” is (suelo rústico común) dan is de verjaringstermijn acht jaar. Is er sprake van beschermde “campo” (suelo rústico protegido zoals ARIP, ANEI, AANP, etc), dan moeten de illegale delen ouder zijn dan 10 maart 1991. Tegen betaling van leges en een kleine extra, kan gedurende de komende drie jaar een aanvraag worden ingediend voor het legaliseren. Voor iedereen? Het legaliseren van illegale woningen is niet voor iedereen weggelegd...

NIE, residencia, empadronimiento: wat zijn de verschillen

Een veelgehoorde vraag: “Wat is het verschil tussen een NIE, residencia en empadronamiento?” als je op Ibiza wilt gaan wonen. Heb je ze alle drie nodig of als je er een hebt, is dan de ander automatisch geregeld? Laten we eens gaan kijken Wat is het verschil? Laten we het simpel uitleggen. Als je economische activiteiten wilt verrichten, zoals een huis kopen of huren, werken, een auto kopen of iets dergelijks, dan heb je een NIE nummer nodig (Número de Identificación de Extranjeros). Ik heb al eerder een uitgebreid artikel geschreven over de noodzaak van een NIE. Het is een bewijs dat je als EU-burger in Spanje activiteiten aan het doen bent. Je bent bekend dus. Een empadronimiento is ongeveer hetzelfde als je inschrijven in de gemeentelijke basisadministratie. De gemeente weet dan dat je verblijft binnen hun grenzen. Dat is iets anders dan er fiscaal wonen! Je bent dan nog niet meteen resident. Als laatste het residencia. Dat is de registratie dat je daadwerkelijk in Spanje woont en o...