Doorgaan naar hoofdcontent

Is er verschil zakendoen met een BV of een SL?

 

 
Is er verschil zakendoen met een BV of een SL?


Veel Nederlanders zijn gewend zaken te doen met een BV om allerlei redenen. Als je dan in Ibiza zaken wilt gaan doen, dan ligt het al snel voor de hand om dat ook te gaan doen via een “Spaanse BV”, een sociedad limitada of kortweg een SL.


Zoals het vaak gaat, worden de gebruiken en normen en waarden die je hebt meegekregen en die je kent, ook toegepast in je nieuwe omgeving. Dus zoals je gewend bent zaken te doen in Nederland, wil je misschien ook zaken gaan doen in Spanje. Maar dat is echt anders!


Enkele belangrijke verschillen:

  • Als je een BV opricht is die in Nederland direct actief en aangemeld bij de belastingdienst. In Spanje is de SL pas actief nadat de getekende akte is geregistreerd in het Spaanse Registro Mercantil (zeg maar het officiële Spaanse KvK) én nadat iemand (jouw adviseur) de SL aanmeldt bij de belastingdienst met Modelo 036. Pas dan is de SL echt pas actief.
  • Als je een SL wilt oprichten via een Nederlandse holding, dan moet je echt veel meer geduld hebben. Je moet voor je Nederlandse holding namelijk een Spaans fiscaal nummer aanvragen, anders kan die holding geen SL oprichten. Wat is daar voor nodig? Een gewaarmerkte versie van de download uit de KvK (liefst Engelstalig). Die moet je laten voorzien van een apostille bij een willekeurige rechtbank. Daarna moet dit stuk vertaald worden door een beëdigd vertaler. De originele versie van dat stuk, tezamen met de vertaling en een autorisatie en een aanvraagformulier voor een NIF moet persoonlijk ingeleverd worden bij de belastingdienst op Ibiza. De NIF ontvang je direct, maar een papieren afschrijft ontvang je een paar dagen later. Dat gaat in Nl ietsje sneller ....
  • Kan een actieve SL dan ook direct spullen kopen in Nederland bij jouw vertrouwde leverancier? NEE! Aan een Nederlandse BV is direct toegestaan dat je in Europa mag handelen (BTW verlegd); een Spaanse SL moet toestemming krijgen van de Spaanse belastingdienst om dat te mogen doen. KOOP IN GEEN GEVAL GOEDEREN IN EEN ANDER LAND ALS JE NOG GEEN TOESTEMMING HEBT VAN DE SPAANSE BELASTINGDIENST. Er staan hoge boetes op als je dit niet goed toepast!
  • Vaak is de ondernemer al heel erg enthousiast aan het ondernemen vóórdat de BV bestaat. In Nederland vaak geen probleem, want in Nederland kennen we een voorperiode van de BV. Dan mag je dat wat je al voor de BV in oprichting gedaan hebt, later toerekenen aan de BV als die bestaat door oprichting. (er zijn wel voorwaarden voor). In Spanje bestaat de SL pas als die volledig is opgericht (zie eerder) en NIET EERDER. Dus doe niets en koop niets “uit naam van de SL” want die bestaat nog niet. Daar zijn “ze” in Spanje heel erg strikt in.
  • Mag je de huurkosten van je huis of appartement als kosten in aanmerking nemen “want ik werk van huis uit”. Nou, eigenlijk alleen als kosten op naam van de SL staan. 
  • Een auto op naam van de SL werkt acht anders dan een auto op naam van een BV. In Spanje is het echt strenger als het gaat om een normale personen auto. 


En zo zijn er meer verschillen. De slogan van Nederland “leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”, nou, die kennen we in Spanje niet. Er heerst een wantrouwen richting belastingdienst en de regels zijn ingewikkeld en niet altijd even duidelijk. En boetes zijn vaak hoog. Dus wees voorzichtig en denk niet “dat fixen we wel even”.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Certificado digital: naast je NIE een must in Spanje

  Een certificado digital (digitaal certificaat) in Spanje is een digitaal identificatiemiddel waarmee personen en bedrijven veilig online kunnen handelen. Het wordt uitgegeven door officiële certificeringsinstanties, zoals de Fábrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT) . Dit certificaat koppelt je identiteit aan een digitale sleutel, wat je in staat stelt om elektronische handtekeningen te plaatsen, documenten te versleutelen en toegang te krijgen tot digitale diensten. Waarvoor wordt een digitaal certificaat gebruikt? 1. Toegang tot overheidsdiensten: • Online belastingaangifte indienen. • Aanvragen van subsidies of overheidsuitkeringen. • Raadplegen en wijzigen van gegevens in officiële registers (zoals het bevolkingsregister). 2. Elektronische handtekening: • Juridisch bindende documenten digitaal ondertekenen. 3. Zakelijke doeleinden: • Contact met de sociale zekerheid (bijvoorbeeld loonadministratie). • Bedrijfscertificaten voor ...

Illegale woning legaliseren?!

Op 24 mei heeft de Govern van de Balearen een wet aangenomen waarin vele maatregelen zijn genomen om administratieve processen te vereenvoudigen. Een van de meest in het oog springende maatregelen voor woningbezitters op Ibiza is het legaliseren van een illegale (delen van de) woning. De wet is in werking getreden op 29 mei 2024. Wat is de kern van de regeling? De regeling is bedoeld om illegale woningen op de “campo” te kunnen legaliseren als de illegale (delen van de) woning verjaard zijn om door de gemeente sancties op te kunnen leggen. Als het gewone “campo” is (suelo rústico común) dan is de verjaringstermijn acht jaar. Is er sprake van beschermde “campo” (suelo rústico protegido zoals ARIP, ANEI, AANP, etc), dan moeten de illegale delen ouder zijn dan 10 maart 1991. Tegen betaling van leges en een kleine extra, kan gedurende de komende drie jaar een aanvraag worden ingediend voor het legaliseren. Voor iedereen? Het legaliseren van illegale woningen is niet voor iedereen weggelegd...

Autónomo ( = zelfstandige); hoeveel moet je ook al weer betalen en waarvoor?

Er zijn veel mensen op Ibiza die hun bedrijfsactiviteiten voor eigen rekening uitoefenen, als autónomo(a) dus. Toch leven er veel vragen over wat dat is en aan welke verplichtingen je moet voldoen. Een kort overzicht. Zelfstandige is een vorm van ondernemerschap. Je hebt bedrijfsactiviteiten, meestal van persoonlijke aard. Je maakt en of verkoopt producten of je levert diensten. Je stuurt een factuur voor jouw activiteiten. Meestal moet je 21% IVA ( = Spaanse BTW) berekenen over jouw diensten en of verkoop van producten. Soms mag je het lagere tarief berekenen, zoals bij horeca. Soms hoef je geen IVA te berekenen als je bijvoorbeeld officieel medicus bent. Het begint bij de aanmelding. Je geeft je persoonlijke gegevens door. Natuurlijk moet je een NIE hebben én een Spaanse bankrekening waarvan je maandelijkse bijdrage aan de Social Zekerheid (TGSS) geïncasseerd kan worden. Uiteraard heb je een (tijdelijk) Spaans woonadres. Je kunt niet met terugwerkende kracht aanmelden. De maandelijks...